Olej sezamowy cenny dla zdrowia i urody. Okryj jego właściwości i zastosowanie!

Olej sezamowy cenny dla zdrowia i urody. Okryj jego właściwości i zastosowanie!

O tym, że zdrowe tłuszcze są skarbnicą cennych składników, mówi się ostatnio bardzo wiele. Jednym z tych, które cieszą się stale rosnącą popularnością, jest olej sezamowy. Choć tłuszcz ten znany jest już od wieków, to na swoją sławę musiał niestety trochę poczekać. Jakie właściwości ma olej sezamowy i dlaczego warto mieć go w swoim spożywczo-kosmetycznym niezbędniku? Oto kilka ciekawych faktów, które warto znać, by wykorzystać potencjał, jaki drzemie w tym niezwykłym tłuszczu.

Olej sezamowy – właściwości prozdrowotne

Olej sezamowy to bogactwo cennych składników odżywczych, które mogą bardzo korzystnie wpływać na zdrowie i kondycję ludzkiego organizmu. Spożywanie tego tłuszczu polecane jest między innymi w przypadku chorób sercowo-naczyniowych. Wynika to przede wszystkim z faktu, że olej sezamowy może zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału. Co więcej, może korzystnie wpływać na poziom cholesterolu i trójglicerydów. Uważa się także, że olej ten spowalnia powstawanie tkanki tłuszczowej i chroni organizm przed problemami miażdżycowymi. Wspomaga też w walce z mokrym kaszlem i zaparciami.

Olej sezamowy doskonały dla urody

Dzięki swoim rewelacyjnym właściwościom olej sezamowy stał się prawdziwym hitem w kosmetyce. Aplikowany na skórę doskonale ją nawilża. Jest również niezastąpiony w pielęgnacji włosów. Stosuje się go nie tylko po to, by poprawić ich kondycję, ale i po to, by przyspieszyć ich wzrost czy opóźnić siwienie. Co ciekawe, olej sezamowy wcierany w skórę głowy chroni ją przed promieniowaniem słonecznym i wspomaga walkę z łupieżem oraz wszawicą.

Olej sezamowy cenny dla zdrowia i urody. Okryj jego właściwości i zastosowanie!

Jak stosować olej sezamowy?

W jaki sposób stosować olej sezamowy, by najlepiej wykorzystać jego cenne właściwości? Przede wszystkim wybierz ten tłuszcz, który tłoczony jest metodą na zimno – znajdziesz go np. w sklepie Poletko. Pamiętaj, że tłoczonego na zimno oleju sezamowego nie należy podgrzewać, a jeśli ma on zachować swoje dobroczynne działanie, to powinien być przechowywany w lodówce. Z reguły zaleca się spożywanie około dwóch łyżek stołowych oleju sezamowego dziennie – to dawka, która pokrywa dzienne zapotrzebowanie na NNKT. Tłuszcz tłoczony z sezamu znakomicie nadaje się także do wcierania w skórę oraz do zabiegu olejowania włosów.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.

Publikacja artykułu

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu