Naturalnie dla zdrowia, naturalnie dla urody – właściwości wąkroty azjatyckiej

Naturalnie dla zdrowia, naturalnie dla urody - właściwości wąkroty azjatyckiej

Naturalne metody leczenia oraz dbania o urodę zyskują coraz więcej zwolenników. Zioła niewątpliwie mają moc, a ich stosowanie zazwyczaj jest o wiele bardziej bezpieczne niż przyjmowanie innych środków farmakologicznych. Wyciągi roślinne są też niezwykle uniwersalne. Jednym z takich przykładów jest wąkrota azjatycka, która znajduje swoje zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i kosmetyce. Co to jest centella asiatica? Jakie ma właściwości?

Wąkrota azjatycka, brahmi, gotu kola – jedna roślina, wiele właściwości

Tak samo, jak wiele jest nazw tej rośliny, tak wieloma właściwościami się ona wyróżnia. Niegdyś uważana za przepis na długowieczność, dzisiaj nie traci na wartości. Centella asiatica, którą można znaleźć także pod innymi nazwami – m.in. gotu kola i wąkrotka azjatycka – to jeden z adaptogenów, który pomaga poprawić ogólną kondycję organizmu i doprowadzić do jego naturalnej równowagi. Właściwości rośliny są więc bardzo uniwersalne – począwszy od pozytywnego wpływu na pracę serca i wspomagania leczenia zaburzeń snu, a skończywszy na łagodzeniu stanów zapalnych skóry i zwiększaniu funkcji poznawczych. Jakie jeszcze korzyści przynosi regularne przyjmowanie ziela?

Naturalna metoda na zwiększenie sprawności mózgu

W okresach obniżonej sprawności intelektualnej oraz trudnościach w koncentracji i zapamiętywaniu stosowanie suplementów diety na bazie wąkroty azjatyckiej może przynieść znaczną poprawę. Roślina ta ma wpływ na poprawę połączeń pomiędzy komórkami nerwowymi. Gotu kola stosowana jest również w celu zmniejszenia objawów depresyjnych i obniżenia stanów lękowych – często sięga się po nią w czasie stresujących sytuacji jako preparat niwelujący napięcie nerwowe. Dodatkowo, wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, a także przynosi ulgę w zaburzeniach pracy układu pokarmowego.

Także w problemach dermatologicznych

Wykorzystanie rośliny w przemyśle kosmetycznym również przynosi wiele korzyści. Wąkrota azjatycka pomaga w trądziku, egzemie, łuszczycy i różnego rodzaju podrażnieniach skóry. Wykazuje także pozytywny wpływ na utrzymanie młodego wyglądu skóry, napinając ją i nawilżając. Nie bez powodu nazywana jest rośliną odmładzającą – przyczynia się do zwiększenia produkcji kolagenu, który odpowiada za elastyczność skóry i zmniejszenie widoczności zmarszczek. Przez działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze ziele może zastąpić standardowe preparaty dermatologiczne i złagodzić objawy chorób skórnych.

Zastosowanie wewnętrzne i zewnętrzne

Sporym plusem produktów z gotu kola jest ich dostępność w różnych formach. Na rynku znaleźć można m.in. susz, kapsułki, krople i kosmetyki, które stosuje się w zależności od potrzeb i indywidualnych preferencji. Zarówno przykładanie do ciała okładów, jak i spożywanie preparatów z dodatkiem wąkrotki azjatyckiej przynosi sporą ulgę w różnego rodzaju dolegliwościach – od skórnych, po te związane z układem nerwowym.

W celu uzyskania jak najlepszych efektów zaleca się regularne stosowanie rośliny w dawkach zalecanych przez producenta produktu. Z suplementacji powinny zrezygnować kobiety w ciąży oraz karmiące, by nie narażać się na wystąpienie objawów niepożądanych.

Tekst zewnętrzny, artykuł sponsorowany

0 0 votes
Ocena artykułu:
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.