Czym jest kwas salicylowy?

Czym jest kwas salicylowy?

Z kwasem salicylowym spotkać się można dziś na co dzień, a szczególnie w branży kosmetycznej. Warto wiedzieć czym jest dokładnie ten specyfik i jak można go używać w kosmetyce.

Kwas salicylowy

Udowodniony został fakt, że kwas salicylowy ma silne właściwości lecznicze. Współcześnie wykorzystuje się go w wielu kosmetykach, szczególnie do twarzy. Kwas ten jest również głównym składnikiem leków na trądzik. Ciekawostką jest tutaj fakt, że kwas ten został wyodrębniony z kory drzewa, a dokładniej mówiąc kory wierzby. W warunkach naturalnych kwas ten występuje w roślinach, gdzie reguluje ich wzrost i przyspiesza proces kwietnienia. Warto wiedzieć o tym, że wykazuje on naprawdę silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego też jest wykorzystywany do produkcji leków na trądzik. Jego cechą charakterystyczną jest fakt, że rozpuszcza się w alkoholach, dlatego też większość kosmetyków na trądzik zawiera w swoim składzie alkohol etylowy. Takie specyfiki są przeważnie sprzedawane na receptę, zatem żeby zaopatrzyć się w takie kremy trzeba najpierw udać się do dermatologa.

Dla kogo kwas salicylowy?

Kwas ten przeznaczony jest głównie dla osób, które borykają się z problemami związanymi z cerą tłustą i trądzikową. Jak działa na cerę? Przede wszystkim spowalnia powstawanie zmian trądzikowych oraz przyspiesza gojenie się ran spowodowanych trądzikiem. Jego regularne stosowanie wyrównuje także koloryt skóry i zmniejsza widoczność blizn, jakie wywołane są trądzikiem. Kwas ten jest również bardzo często wybierany przez osoby, które męczą się z problemem wrastania włosków po depilacji. Istnieją jednak przeciwwskazania co do używania kwasu salicylowego. Kto zatem powinien go unikać? Zdecydowanie nie powinny po niego sięgać osoby, które mają skłonności do alergii bądź są uczulone na salicylany. Kwas ten jest zdecydowanie odradzany kobietom ciężarnym bądź paniom, które karmią piersią. Podczas stosowania kwasu salicylowego nie należy przesadzać z jego ilością, gdyż jest to bowiem dość silny specyfik, który przesusza twarz. Warto pamiętać jeszcze o tym, że podczas kuracji kosmetykami z kwasem salicylowym należy zmniejszyć częstotliwość stosowania peelingów złuszczających naskórek. Niekiedy konieczna jest całkowita rezygnacja z tego kosmetyku, gdyż dodatkowo wysusza on skórę twarzy. Jak stosować taki kwas? Można na przykład zakupić tonik z kwasem salicylowym o odpowiednim stężeniu i pH powyżej 3. Osoby z cerą tłustą powinny stosować taki krem na co dzień, najlepiej rano. W przypadku cery tłustej należy zachować ostrożność podczas stosowania tego kwasu.

Wbrew pozorom kwas salicylowy to jeden z łagodniejszych kwasów. Warto jednak zachować ostrożność podczas leczenia twarzy tym preparatem. Jest on oczywiście skuteczny, ale niewłaściwie wykorzystany może przynieść więcej szkody niż pożytku. Kwas ten można zakupić w dobrych aptekach. Najczęściej jest on jednak spotykany w kosmetykach na trądzik. To właśnie on pomaga pozbyć się uciążliwego problemu nastolatków, a niekiedy nawet dorosłych.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Informacja o ciasteczkach

Zgodnie z Art. 173, pkt. 1 Ustawy z dn. 16.11.2012 r. (Dz.U. poz. nr 1445) Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies.

Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.

Publikacja artykułu

Wzbudź zainteresowanie Czytelnika i zamieść artykuł w naszym serwisie.

Szczegóły: Publikacja artykułu